İnşaat Sırasında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
İnşaat esnasında birçok malzemeye ihtiyaç duyulur. Devasa yapıların oluşması ve tonlarca ağırlığın taşınması için dayanıklılık çok önemlidir. Bu nedenle kullanılan malzeme çeşitliliği ve türleri bir hayli fazla sayıda karşımıza çıkar. Temel olarak kullanılan inşaat malzemelerinin başında alçı gelmektedir. Alçı çeşitli kalıp alma veya çıkarma esnasında kullanılan olmazsa olmaz inşaat malzemeleri arasında yerini almaktadır. İkinci olarak karşımıza boya gelmektedir. Boya bilindiği üzere binanın içi ve dışı için oldukça önemlidir. Önemli olan diğer bir malzeme ise camdır. İnşaat yapılarında camlar zorunlu ihtiyaçların başında gelmektedir. Binaların iskelet sistemini ve omurgasını oluşturan en önemli malzemelerin başında inşaat demirleri gelir. Demirler kalitesine ve kalınlığına göre birçok türe ayrılır. Bu nedenle binanın sağlam olması için kaliteli demir seçimi gerekmektedir. Ayrıca bina yapımı esnasında taş, kum, çakıl ve doğal taşlar gibi malzemelerde yaygın şekilde tercih edilmektedir.
İnşaat yapımı sırasında herkesin bildiği olmazsa olmaz zorunlu ürünlerin başında tabi ki çimento gelmektedir. Çimento su gibi karışımlar ile birleşmesi halinde bağlama ve ürünlerin sağlamlaşmasına sebebiyet verir. Bu nedenle çimento gibi karışımlar oldukça önemlidir. Çimento kadar çimento ile birlikte entegre olarak tuğlalar da aynı öneme sahiptir. Tuğlalar betonarme yapı oluşması için veya iç ve dış duvarlar için büyük önem taşır. Çeşitli harç veya bağlayıcı maddeler ile birleşen tuğlalar duvarları meydana getirir. Tuğlalar, kullanım alanlarına göre yatay delikli tuğlalar, dikey delikli tuğlalar, yığma tuğlalar, 10'luk, 12.5'luk, 25'lik gibi birçok çeşide sahiptir. Kullanım amacına ve ihtiyaca göre kaliteli tuğla tercihi yapmak yapıların daha sağlam olmasına sebep olacaktır. Tuğlalar haricinde çatı alanı ve çatılarda kullanılan malzemelerde oldukça önemlidir. Bu malzemelerden birisi de kiremit türleridir. Kiremitlerde inşaat sırasında yaygın şekilde kullanılan malzemelerin başında gelir. Zorlu iklim şartlarından etkilenmeyen çatı malzemeleri kullanılması büyük önem teşkil eder.
İnşaat esnasında kiriş gibi alanlarda oldukça önemlidir. Bu gibi alanlarda verimli ve sağlam yapı oluşturmak için kapı üstlerine lentolar gibi malzemeler kullanılır. Ayrıca kiriş ve çeşitli döşemelerde binalarda olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda baza ismi verilen alt ve üst yapılar arasında yer alan katman oldukça önemli şekilde karşımıza çıkar. Bu nedenle kiriş yükünü almak için baza kirişi adı verilen yapı da yaygın şekilde kullanılmaktadır.
İnşaat sırasında bağlayıcı olarak kullanılan bir başka malzeme kireçtir. Su ile harmanlanması halinde sert hale gelen kireç birçok sebeple tercih edilir. İnşaat alanlarında duruma göre plastik ve türevi malzeme kullanımı da fazla görülür. Plastikler sayesinde çeşitli tesisat ve döşeme işlemleri de ortadan kalkar. İnşaat projeleri sırasında yapıların sağlam olması için beton yapılarına özen gösterilmesi gerekir. Bu nedenle duruma göre hazır beton ve gaz beton gibi kullanımlarda görülür. Hafif olması sebebiyle gaz betonlar inşaat sırasında fazla miktarda tercih edilir. Hazır beton ise dayanıklı ve sağlam olması sebebiyle inşaat firmalarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Aynı zamanda lüks olarak görülen prekast malzemeleri de tercih edilebilmektedir. Maliyetinin fazla olması sebebiyle her firma tercih etmese de inşa sırasında görülen malzemeler arasında yer alır.
İnşaat sırasında yapıların oluşmasının haricinde dış cephe içinde belli malzeme ihtiyaçları bulunur. Bu malzemelerin başında yalıtım veya izolasyon için kullanılan çeşitli elyaf ve yün türleri gelmektedir. Ses izolasyonu, ısı izolasyonu ve su izolasyonu için sık sık kullanılır. Ayrıca boya, kapı, pencere, kaplama taşlar gibi çeşitli ürünlerde binaların dış kısmında kullanılmaktadır. Eğer bina yüksek katlı ise ve imkanlar dahilinde ise asansör boşluğu ile inşa yapılır. İnşaat tamamlandıktan sonra asansör detayları halledilerek asansörlü yapı elde edilmiş olunur.