Telefon
WhatsApp
  • 18 Şubat 2020, 14:05
İnşaat Projelerinde ve Alanlarında Kullanılan El Aletleri

     İnşaat projeleri esnasında birçok malzemeye ve ürüne ihtiyaç duyulur. Bu ürünler inşaat yapımı sırasında yapılar için tercih edilirken aynı zamanda çeşitli ürünlerin kullanımı için el alet seçimi de gerekmektedir. İş makineleri büyük ve zorlu işleri yaparken el aletleri ustalar tarafından kullanılan tekil olarak büyük önem teşkil eden aletlerdir. Bu aletlerden bazıları şunlardır;

Mala: İnşaat sırasında birçok harç kullanımı mevcuttur. Harç sırasında sıva yaparken bazı aletler tercih edilir. Bu aletlerin başında tabi ki mala gelir. Sıvanın düz olması için mala oldukça önemli ve kullanışlı araçların başında gelmektedir.

El arabası: Adından anlaşılacağı üzere inşaat alanlarında veya şantiyelerde kum, çimento, taş gibi ürünlerin taşınması için kullanılır. El araması genellikle iki kulp yapısı ile karşımıza çıkar. Tek tekerlekli ve kulplu olması sebebiyle kullanan kişi tarafından yönlendirilir. İnşaat içinde yer alan çimento torba taşıması içinde kullanılır.

Baret: İnşaat işleri sırasında çalışanların kafasına taktığı genellikle sarı, beyaz veya mavi renkte olan sert korumalardır. Dayanıklı olan ve kask yapısına benzeyen özelliği sayesinde oldukça önemli araçların arasında yerini alır.

Matkap: Matkaplar duvarları delmek için ve çeşitli tesisat sistemlerinde kullanılır. Genellikle inşaat işlemlerinin son aşamalarında yapı içlerinde tercih edilmektedir. Elektrik, aydınlatma, su tesisatı gibi detaylar için oldukça önemlidir.

Kazma: Adından anlaşılacağı üzere kazma görevi gören toprağı ve yeri kazmak için kullanılan el aletidir. Normalde inşaat alanlarında kazma işini büyük iş makineleri yapar. Ancak duruma göre bireylerde ufak kazma ihtiyaçlarında kazma kullanımını tercih edebilirler.

Kürek: Kürekler kazmalara nazaran çok daha yaygın kullanılır. Çünkü inşaat alanlarında çimento, harç, kum ve çeşitli karışımlar yapılır. Bu karışımları el arabasına ve çeşitli yerlere aktarmak için kürekler büyük önem teşkil eder.

Zımparalar: Zımpara bilindiği üzere bir yüzeyi pürüzsüz hale getirmek için kullanılır. İnşaat alanlarında da bazı durumlarda zımparalara ihtiyaç duyulur.

Tornavida: Kaba inşaat işlerinde pek tercih edilmez. Ancak yapı ve daire içlerinde elektrik, aydınlatma gibi tadilat kısımlarında fazla sayıda kullanılır.

Alçı malası: Normal sıva malasına göre daha farklı şekilde karşımıza çıkan alçı için tercih edilen mala türüdür. Duruma göre diğer görevleri de yapabilirler ancak imkanlar dahilinde ise her işlem türüne göre mala seçimi yapmak daha mantıklı olacaktır.

Seramik ve derz malası: İsminden anlaşılacağı üzere normal mala haricinde daha farklı şekle sahiptir. Seramikler için ve derzler için kullanılan mala türleridir.

Macun spatulası: Macun sürmek için kullanılan malaya benzer biçimde olan spatula türüdür. Sürmeye yaramasının haricinde kazıma görevi de bulunan olmazsa olmaz el aletlerinden biridir.

Kazımaya yarar spatula: Duvarda bulunan, alçı, boya, sıva gibi oluşumları kazımaya yarayan önemli spatula çeşitlerinden biridir.

Macun küreği: Macun sürmeye yarayan el küreği olarak karşımıza çıkar. Normal saplı uzun küreklerden ziyade mala ve spatula ebatlarında karşımıza çıkar.

Kovalar: Kovalar inşaatlarda oldukça önemli şekilde karşımıza çıkar. Birçok inşaat malzemesinin kolay şekilde taşınmasına yarayan kovalar yaygın şekilde kullanılır. Kum, taş, çakıl, harç gibi malzemelerin taşındığı genellikle metal yapıya sahip inşaat araçlarından biridir.

Maket bıçağı: Kaba inşaat sırasında pek tercih edilmese de mimari işlemlerde karşımıza çıkar. Keskin olan jilet yapısı sayesinde bant, kağıt, koruyucu, ip ve çeşitli paketleri kesmek için kolaylık sağlar.

Balyoz ve çekiç: İnşaat projelerinde kırma, delme, parçalama gibi işlemler oldukça önemlidir. Bu gibi işlemleri yapmak için balyoz, çekiç gibi güçlü ve etkileyici aletlerden destek alınır.

Metreler: İnşaat islemleri sırasında ölçü ve planlama çok önemlidir. Bu nedenle metreler kullanılarak yapılan işlemlerin boyunu ve uygunluğunu tespit ederek hareket edilir. Yaygın şekilde kullanılan aletler arasında yer alır.

Katlanabilir merdivenler: Katlanabilir merdivenler inşaatlarda ve tadilat alanlarında sık sık kullanılan pratik ürünlerin başında gelmektedir.

Testereler: Ağaç, ahşap, tahta ve farklı ürünleri kesme işlevine sahip testerelere inşaat alanlarında da rastlanır.

Pense ve kargaburun: Kaba inşaat haricinde tadilat işlerinde daha fazla karşımıza çıkan aletlerdir. Ayrıca tesisat sistemleri içinde yaygın şekilde tercih edilmektedir.

Halat ve ipler: İnşaat işlemleri sırasında ip ve halatlar oldukça önemlidir. Yukarıya taşınan ürünler veya belli dengenin sağlanması için ip ve halatlardan yardım alınır.

Spiral türleri: Çeşitli disk türlerinin dönmesi ile sert ürünlerin veya malzemelerin kesilmesine yarayan ürünlerdir. Hızlı şekilde dönen diskler istenilen ürünü kolaylıkla kesebilir. Motorlu testereye benzer bir yapısı olması sebebiyle kullanmasını bilen kişiler tarafından tercih edilmelidir. Mermer, ahşap, tahta ve akla gelen birçok dayanıklı malzemeyi kolaylıkla kesebilir.

Boya fırçaları ve rulolar: İnşaatın bitmesi sonucunda boya işlemine geçilir. Binanın veya yapıların dışı, içi ve daire içleri boyanır. Badana sırasında fırça, rulo gibi boyanın sürülmesi için kullanılan birçok el aleti bulunur. Dekorasyon, tadilat ve badana gibi işlemlerde olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.

Bant türleri: Bant türleri inşaat projeleri sırasında oldukça önemlidir. Yalıtım veya izolasyon işlemlerinin haricinde boya gibi alanlarda ve sınır belirlemek için gerek duyulan tüm konularda bant türlerinden destek alınmaktadır.

Silikon tabancalar: Silikon tabancalar genellikle yapı içlerinde kaba inşaat bittikten sonra tercih edilmektedir. Kaba inşaat işlemleri sırasında pek kullanılmasa da detay aşamalarda oldukça önemlidir. Tadilat işleri sırasında da fazla sayıda tercih edilmektedir.

Paylaş

Proje ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için Hemen Arayın! 0 (312) 448 24 47

BİZ SİZİ ARAYALIM